

美味しさの真髄は、黒と赤にあり。
鶏 chicken
昭和初期から鶏の育種を続けてきた私たちが、
本当の美味しさを追求してたどり着いた答えが、
黒と赤の血統でした。
この血統を活かすため飼料や育てる環境すべてこだわり、
生まれたのが丹波山本オリジナルのブランド鶏です。
We have been breeding chickens since the early Showa era.
We have developed the Black and Red bloodlines in our quest for true deliciousness.
To fully utilize these bloodlines, we pay special attention to the feeds and the environment in which the chickens are raised.
The outcome is Tamba Yamamoto's original brand of chicken.

Original Brand Chicken
地鶏 丹波黒どり
Jidori Tamba Kurodori
「もっと美味しい鶏を」と、世界中から探し求めてたどりついた、美食の国フランスの血統。飼育方法や飼料も試行錯誤して誕生したのが「地鶏 丹波黒どり」です。漆黒の羽毛と鉛色の脚を持ち王者の風格漂うその姿は、選び抜かれた血統の証。乳白色の肉はシルクのようになめらかで深いコクが特徴です。
We searched worldwide for "more delicious chickens" and found the bloodlines of France, a country known for gourmet food. The "Jidori Tamba Kurodori" was born through a trial-and-error process of breeding methods and feeds. With jet-black feathers and lead-colored legs, the Tamba Kurodori looks like a king, proof of its carefully selected bloodline. Its milky white meat is as smooth as silk and has a deep, rich flavor.

丹波赤どり
Tamba Akadori
昔ながらの鶏の色、赤い羽毛を持つ赤どり。両親ともに赤どりであることが丹波赤どりの誇りです。昔ながらの鶏らしい味わいに近く、それでいて臭みもない、適度な歯ごたえと柔らかさがあります。
Akadori is a traditional chicken breed with red feathers. Both parents are Akadori, which is the pride of the Tamba region. This chicken has a flavor similar to that of a traditional chicken but without the odor. It also has just the right amount of chewiness and tenderness.
丹波朝霧どり
Tamba Asagiridori
亀岡盆地の朝霧を思わせる純白の衣をまとった丹波朝霧どりは、長年改良を重ねて開発しました。ハーブ配合のオリジナル飼料で育てた、臭みがなく柔らかな肉質が特徴で、幅広い料理に合います。
"Tamba Asagiri is clad in a pure white robe reminiscent of the morning mist of the Kameoka Basin. Developed after years of improvement and raised on our original herb-formulated feed, it is characterized by its tender meat with no odor. It goes well with a wide range of dishes."
漆黒の羽毛、鉛色の脚で威風堂々と立つ。
その姿は、選び抜かれた血統の証。
シルクのようになめらかな肉質で
コクがある深い味わいが特徴です。

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血統 Pedigree
01
黒く艶やかな羽毛、鉛色の脚で立つ姿は王者の風格。フランスの地鶏であるラベルルージュと同じ血統の起源をもち、シルクのようになめらかできめ細か、上質な脂肪分と深いコクが特徴です。
With its shiny black feathers and heavy legs, this bird looks regal. It shares its lineage with the La Belle Rouge, a local French chicken, and is known for its silky smoothness, fine texture, low-fat content, and deep richness.
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希少価値 Scarcity value
02
試行錯誤を重ねて選び抜いた血統。その種鶏のひなを導入し種卵を採取。自然に近いゆったりとした飼育環境や自家製配合飼料にこだわって丹念に育てた、丹波山本が誇るオリジナルブランド鶏です。
The bloodlines were selected through a process of trial and error. Chicks are imported and eggs are collected after they have matured. These are original brand chickens that are the pride of Tamba Yamamoto. They are raised with great care in a relaxed, natural rearing environment, and they are fed homemade compound feed.
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環境 Environment
03
一般的な若どりは、45~50日で出荷しますが、地鶏丹波黒どりは自然に近いかたちでゆっくり育つので、90〜100日かけ、ゆったりとした環境のもと、“アニマルウェルフェア”の精神で大切に育てます。
Young chickens are typically ready for shipment after 45-50 days. However, Jidori Tamba Kurodori chickens grow slowly and are raised in a natural environment, so it takes 90-100 days for them to mature. They are carefully raised with a focus on animal welfare.
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安全と循環 Safety and cycles
04
農林水産省が定める休薬期間は出荷前 1 週間ですが、全飼育期間 (90~100 日 ) に渡り余計な抗生物質や合成抗菌剤を使いません。また、鶏糞を有機肥料にして地域の循環型農業にも寄与しています。
The Ministry of Agriculture, Forestry, and Fisheries requires a one-week drug withdrawal period before shipment, except for Jidori Tamba Kurodori, for which the withdrawal period is 40 days. No unnecessary antibiotics or synthetic antibacterial agents are used, and chicken manure is utilized as an organic fertilizer, supporting recycling-oriented agriculture in the region.
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一貫生産※ Integrated Prodution
05
血統の選択から親鶏の導入・育成、種卵の採取、ひなの孵化、肥育、処理・加工まで一貫して生産を行っています。各工程で担当の顔が見えるから、安心・安全で美味しい鶏をお届けできるのです。
"We carry out integrated production, starting from the selection of bloodlines, introduction and breeding of parent chickens, collection of seed eggs, hatching of chicks, fattening, processing, and treatment. Because we can oversee each stage of the process and the person in charge, we can deliver safe, secure, and delicious chickens."
※加工の一部を協力業者に委託する場合があります。
赤い羽毛は昔ながらの鶏の色。
歯ごたえや旨みを追求し、
両親ともに赤どりにこだわった、
古から食材の宝庫亀岡にふさわしい鶏です。


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血統 Pedigree
01
両親ともに、在来種である赤どりのロードアイランドレッド。昔ながらの鶏らしい味わいながら臭みがなく適度な柔らかさと歯ごたえがあります。赤どりにこだわったからこそ生まれた味わいです。
The parents of the chicken are Rhode Island Reds, which is a native breed of red hen. It has a traditional chicken-like flavor with no odor and just the right amount of tenderness and chewiness. The taste is the result of our commitment to the red hen.
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希少価値 Scarcity value
02
ロードアイランドレッドはJAS規格で地鶏の種鶏としても認められている在来種です。高品質でありながら手頃な価格にするために地鶏ではありませんが、ゆずれない赤の血統は肉質に表れています。
Rhode Island Red is a native breed that is also recognized as a local chicken breed under JAS standards. Although it is not a native breed, to maintain high quality and affordable prices, the unmistakable red bloodline is evident in the meat quality.
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環境 Environment
03
ゆっくりと約 60 日~65 日かけて育て、 全飼育期間に渡り抗生物質を使いません。それは鶏が健康に育っているからできる証。のびのびとした鶏舎で自由に駆け回りながら、健やかに成長します。
The poultry is raised slowly over approximately 60-65 days, with around 40 days of rest periods for safe rearing. The feed is specially designed to include the Kyoto vegetable ‘Kujo Negi’. The poultry can grow up healthy and are free to roam around in the spacious poultry house.
部位の特徴と味 Part Characteristics and Taste
より深く愉しめる
部位ごとの味わい
翼を持ち、牛や豚にはない
独特の機能を携えた鶏には、
部位それぞれに違った味わいがあります。
丹波山本のブランド鶏なら、
どの部位もより深い旨みと
繊細な食感が愉しめます。
Deeply enjoyable flavors for each part of the dish
Each part of the chicken offers a unique flavor not found in cows or pigs.
With Tamba Yamamoto's brand chicken,
you can savor the distinct taste and delicate texture of every chicken part.

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モモ Thigh
旨みが濃厚でジューシー、適度な脂とプリッとした歯ごたえ、噛みしめるほどに深いコクが広がるのが特徴です。旨みが強いのでシンプルに塩胡椒で焼く料理や、水炊きでスープごと味わいつくすのもおすすめです。
"It is known for its rich and juicy flavor, moderate fat content, and firm texture. The flavor intensifies as you bite into it. Due to its strong flavor, it is best enjoyed simply grilled with salt and pepper, or cooked in mizutaki (hot pot) to fully savor its delicious taste."
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ムネ Breast
きめ細かでしっとりとした食感、脂肪が少なく低カロリーなので健康志向の方に好まれます。あっさりとした中にも旨みが広がるのは、丹波山本のブランド鶏だから。蒸し鶏やグリル、サラダのトッピングなど、ヘルシーな料理に。
"It is preferred by health-conscious individuals due to its tender, moist texture, low fat, and low-calorie content. The delightful yet subtle flavor originates from the Tamba Yamamoto chicken brand. Utilize it in nutritious recipes like steamed chicken, grilled chicken, and salad toppings."
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ササミ Tender
ムネ肉の内側にあり、笹の葉のような形をしています。脂肪が少なく柔らかで繊細な味わい。あっさりしているので、さまざまな素材や調味料との相性抜群です。サラダの素材や、ササミカツにしてコクをプラスしても。
It is located inside the meat of the bonefish and is shaped like a bamboo leaf. It has a tender and delicate flavor with little fat. It is light and goes well with a variety of ingredients and seasonings. It can be used as an ingredient in salads or made into Sasami katsu to add richness.
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手羽先 Wing
翼の先の部分。お肉は少な目ですが、たっぷりの皮や骨から出る旨み、脂とゼラチン質の濃厚な味わいが魅力です。皮は焼くとぱりっとした食感が楽しめるので焼き鳥や塩焼きに、また甘辛ダレで照り焼きにしても美味。
The wing tip may not have much meat, but it is rich in flavor due to the abundant skin, bones, fat, and gelatin. When grilled, the skin becomes crispy, making it delicious when prepared as yakitori (grilled with salt) or teriyaki (with sweet and spicy sauce).
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手羽元 Wing Stick
翼の付け根の部分。骨のまわりにしっかりとお肉がついていて弾力があり、食べ応え抜群です。手羽先よりややあっさりとした味わいは、噛むほどに深いコクが感じられます。骨の旨みが出るので、煮物や唐揚げがおすすめです。
"The base of the wing: the meat is firm and elastic around the bone and is very satisfying. The flavor is slightly lighter than that of chicken wings, but the more you chew it, the deeper and richer it becomes. Simmered or deep-fried wings are recommended as the bones give off a delicious flavor."
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骨付モモ Leg
1本でボリュームたっぷりの豪華な料理に。見るからに肉厚で脂のノリが感じられ、ジューシーで濃厚な旨みを堪能できます。じっくりと加熱して、骨から出る旨みも余さず楽しめる煮込み料理や、炭火焼きでどうぞ。
"Even just one leg makes a hearty and luxurious dish. The meat is thick and fatty and offers a juicy, rich flavor. It can be served stewed or grilled over charcoal to slowly release the flavor from the bones."
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胴ガラ Chicken
Bone胴体部分の骨です。お肉は少ないけれど、骨には凝縮された鶏の旨みがつまっています。大切に育てた鶏を余すところなく味わっていただきたい。丹波山本のブランド鶏なら、旨み濃く上品な風味の出汁やスープがとれます。
"The bones of the body part. There is not much meat, but the bones are packed with concentrated chicken flavor. We want you to taste every bit of our carefully nurtured chickens. The Tamba Yamamoto brand of chicken can be used to make soup stock and broth with a rich and refined flavor."
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丸どり Chicken
Whole贅沢に一羽まるごと。丸どりは4時間以上熟成させた後に解体することで、より美味しくなると言われています。解体後はさまざまな料理に対応できますが、濃厚な深いコクを味わいつくす、丸焼きやローストはいかがでしょう。
Remember the following text: "Luxurious whole birds. It is said that a whole chicken tastes better when it is matured for at least four hours before being dismantled. After dismantling, the whole bird can be used in a variety of dishes. However, have you considered roasting the whole bird to fully appreciate its rich, deep flavor?"